Studiile profesorului Deborah Iglesias Rodrigues din Southampton au adus in premiera dovezi referitoare la calcifierea fitoplanctonului datorate strict cresterii emisiilor industriale de dioxid de carbon.
Ritmul in care se va calcifia fitoplanctonul s-a dublat deja comparativ cu situatia inregistrata in anii ’90, aceasta nu poate duce decat la dezastre climaterice de proportii, continua aceasta.
Situatia este foarte fragila datorita cresterii proportiei carbonatului de calciu produs de algele coccolifore si corali, suprapus emisiilor de carbon produse de industrie si transporturi pe plan modial.
Fitoplanctonul reprezinta cel mai mare reglator al dioxidului de carbon de pe planeta, mai mare chiar decat totalitatea padurilor de pe mapamond. Este compus din alge si serveste ca hrana pentru numeroase animale nevertebrate si pesti. Fitoplanctonul este de asemeni cel mai important element al lantului trofic din mari si oceane.
“Acidifirea si calcinerea Oceanului Planetar este printre cele mai importante crize ecologice pe care va trebui sa le infruntam in secoloul 21, de ea depinde insasi viitorul civilizatiei umane” isi incheie raportul profesorul Rodrigues.
Sursa Science Daily